Hoe ben jij verzekerd?

Blog december 2020

Hoe ben jij verzekerd

december 2020 door Michaéla van Paick


Wordt de alternatieve therapie die ik volg wel vergoedt? Moet ik een hogere verzekering afsluiten zodat alles gedekt is? Maar wat dekt de verzekering eigenlijk in het aanvullende pakket?De balans qua reguliere en alternatieve cq complementaire zorg laat nog wel degelijk te wensen over. Het is vaak zo dat een reguliere behandeling bij een geregistreerd therapeut vaak vergoedt wordt daarentegen wordt alternatieve cq complementaire zorg vaak alleen gedeeltelijk vergoedt. De vraag is dan ook of je je extra moet verzekeren of niet. Dat hangt natuurlijk ook af van je klacht. Kom je 2 á 3 keer om je klacht ter verlichten dan heb je niet veel aan een aanvullende verzekering. Je betaald immers zo'n 23 euro per maand =276 euro p/j hiervoor ontvangt je dan een pakket 500 euro. De 3 behandelingen kosten  ongeveer 120 euro, dus je betaald dan veel te veel. Heb je meer behandelingen nodig dan is het lonend om aanvullend te verzekeren. 
Als je een vergoeding wenst van de zorgverzekeraar is het belangrijk te weten of de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging die met zorgverzekeraars een contract hebben.
Maar het kan ook zijn dat behandelingen niet vergoed worden ondanks dat de therapeut aan voorgaande eisen voldoet. Dit komt omdat de voorwaarden van de behandeling per verzekering kunnen verschillen. Een voorbeeld; de VGZ vergoedt Klassieke homeopathie als de homeopaat aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging, De ONVZ vergoedt alleen arts-homeopaten die zijn aangesloten bij de NVKH. Dit ligt buiten de macht om van de homeopaat en wordt bepaald door de zorgverzekeraar.
Per verzekering is het ook nog eens verschillend. Er staat een uitgebreide opsomming van de verschillende verzekeraars op de website onder –meer info – vergoedingen.
 
Wil je hier meer over weten, kijk op www.levenskrachtpuur.nl/meerinfo/vergoedingen.html


Wist u dat...

Homeopathie in Zwitserland in het basispakket zit?


Verzekeraars hebben aanvullende pakketten ingericht om zaken te vergoeden die niet in het basispakket vallen. Helaas is het zo dat de alternatieve geneeskunde niet volledig vergoed wordt. Helaas zeg ik met recht, want in Zwitserland zit de Klassieke Homeopathie gewoon in het basispakket. Zolang ze de alternatieve therapieën niet volledig vergoeden, worden ze ook niet als volledig gezien. En juist deze  alternatieve therapieën zorgen ervoor dat je weerstand beter wordt, dat je jezelf beter kunt genezen, dat je weet en leert hoe jij reageert op bepaalde situaties om te handelen naar jou eigen keuze.