Waarom homeopathie

Blog februari 2021

Waarom homeopathie

februari 2021 door Michaéla van Paick


Waarom zou je homeopathie gebruiken als een regulier middel ook werkt? Dit is een vraag waar veel mensen niet over nadenken. Er zijn, helaas, veel vooroordelen in de wereld betreffende de homeopathische geneeswijze. Sceptici schermen met geen ‘evident based' label. Maar waar gaat het over, als ik de huidige Corona vaccinatie bekijk is ook niet dusdanig ‘evident based’ bewezen, daar is de onderzoekstermijn veel te kort voor. Maar fijn; homeopaten tegen farmacie is een ongelijke strijd. Als we elkaar toch in de waarde zouden laten, zouden we samen, hand in hand, zoveel meer voor onze gezondheid kunnen betekenen. 

De homeopathie heeft invloed op ons zelfherstellende vermogen. Ja dat hebben we, een zelfherstellend vermogen. De homeopathie gaat op dezelfde wijze met de plantentheorie om als de fytotherapie. Fytotherapie werkt vaak met een oertinctuur (verse kruiden/planten op alcohol) of met de verse plantendelen als aftreksels. De homeopathie werkt met verdunde middelen om processen in je lijf aan te raken waar je nooit van had verwacht dat het invloed zou hebben op je huidige klachten. Een middel werkt nl op meerdere aspecten in je lijf. Als we de plantaardige middelen bekijken, zien we dat het plantje zelf weet wat het nodig heeft. Ze zorgt zelf wat ze uit de grond haalt om te kunnen gebruiken zodat ze in balans is. In een plant bevinden zich toxische stoffen als ook herstellende stoffen. Doordat een plant meerdere stoffen bevat, kunnen ze zichzelf gezond en in balans houden. Ze hebben een zelfherstellend vermogen, net als wij !!!  
De farmacie gebruikt de fytotherapie als het gaat om de werkzame stof die gebruikt gaat worden bij een klacht. Ze halen de werkzame stof uit de plant (extraheren) en bootst deze chemisch na, om zo een geneesmiddel te maken, goedkoper en controleerbaar. Helaas wordt hierbij vergeten dat er op deze manier veel bijwerkingen zijn, omdat het 'chemische geneesmiddel' niet in balans is. Het mist herstellende inhoudsstoffen die de plant wel heeft. Het antwoord op de vraag; waarom homeopathie gebruiken klinkt als volgt; "De bijwerkingen zijn dus geen of geringer bij het gebruik van een plantaardig / homeopathisch geneesmiddel doordat een plantaardig / homeopathisch geneesmiddel de essentie van de plant in zich heeft, hetzij fysiek of energetisch."


Regulier vs plant

Homeopathisch middel Arnica Montana


Van het plantje Arnica Montana worden de bloemen en de wortels gebruikt voor het maken van een gedoseerd in te nemen geneesmiddel. Arnica wordt gebruikt bij kneuzingen, verstuikingen, vermoeide spieren maar ook vooraf aan een heelkundige ingreep, tandextractie. Vooraf aan een ingreep bereid je jouw lichaam voor op een ingreep. Je hersenen sturen signalen door dat er wat staat te gebeuren. Door eigen ervaring weet ik, omdat ik oa Arnica Montana heb gebruikt, dat ik veel minder pijn had na een ingreep. De arts vroeg mij naar mijn pijnindicatie van 0 tot 10 waarbij “0” geen pijn is en “10” zeer veel pijn is. Ik gaf aan 1 max 2. De arts zei: “Dat kan niet.” Wel dus. Mijn lijf had hetzelf opgepakt en ik kwam veel sneller en zonder klachten of bijwerkingen door mijn herstel heen. In de reguliere geneeskunde krijg je een paracetamol om de pijn te bestrijden. Maar ik citeer uit de bijsluiter; bij langdurig gebruik van 3 tot 4 gram paracetamol (= 6 tot 8 tabletten) per dag is leverbeschadiging mogelijk. Tja, dat neem je dan voor lief, denk ik...????